LYHYT KUVAUS
- Hyvinvointivoimala kehittää kokonaisvaltaisia hyvinvointipalveluja, edistää näihin palveluihin liittyvää osaamista ja vahvistaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan sekä koulutuksen ja työelämän välistä yhteistyötä.
- Painopiste on sosiaali-, terveys-, opetus- ja kulttuurialojen välisessä yhteistyössä.
- Taustalla on tarve lisätä alueen asukkaiden hyvinvointia sekä huolehtia osaavan työvoiman jaksamisesta ja saatavuudesta maakunnassa.
- Toiminta perustuu kokonaisvaltaisen, systeemisen ajattelutavan omaksumiseen.
- Integroinnin avulla koulutetut sote-ammattilaiset pystyvät entistä paremmin vastaamaan tulevaisuuden palvelutarpeisiin.
- Voimala-konsortion tärkein tavoite on yhteiskunnallinen vaikuttaminen; laaja-alaisen hyvinvoinnin edistäminen ja sen kehittäminen monitoimijayhteistyössä.
TYÖELÄMÄN JA KOULUTUKSEN UUDISTAJA
- VOIMALAN VISIO 2020: UUSI TAPA TEHDÄ TYÖTÄ
- Eri alojen välinen yhteistyö koulutuksessa ja työelämässä synnyttää uutta moniammatillista osaamista ja uudenlaista toimintakulttuuria.
- Yhdistellään rohkeasti eri alojen osaamista: vakiinnutetaan taide ja kulttuuriosaamista osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon koulutusta, toimintaa ja johtamista, ja toisaalta liitetään kulttuurialoille elementtejä sosiaali- ja terveysaloilta.
ITÄ-SUOMEN HYVINVOINTIVOIMALA KOULUTUKSEN UUDISTAJANA

MITEN?
- Lähtökohtana on yhteiskehittäminen.
- Osaamista on hankittu TAKUULLA-hankkeissa, joissa kulttuuria on integroitu mm. neuvolaan, päiväkoteihin, kouluihin, sairaalaan, yhdistyksiin sekä palvelukeskuksiin.
- Kulttuurihyvinvoinnin portaat/kriteeristö auttaa palvelujen ostajia ja tuottajia sekä sisältö- ja laatukriteereistä vastaavia puhumaan samaa kieltä.
- VOIMALA-työn ydintä on porras 4: eri alojen välinen yhteistyö koulutuksessa ja työelämässä.
KULTTUURIHYVINVOINNIN PORTAAT

KOKONAISVALTAISTA HYVINVOINTIA MONIALAISELLA OSAAMISELLA
- Kyse on toimintakulttuurin muutoksesta.
- Alakohtaisen ajattelun sijaan tarvitaan yhteinen näkemys ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, jolloin kulttuuriosaaminen integroituu orgaaniseksi osaksi sosiaali- ja terveyspalvelujen koulutusta, toimintaa ja johtamista.
- Tämän myötä syntyy kysyntää monialaisille hyvinvointipalveluille ja vision 2020 mukaiselle uudelle tavalle tehdä työtä.
VISIO 2025: MONIALAINEN HYVINVOINTIOSAAMISEN EKOSYSTEEMI
- Itä-Suomen Hyvinvointivoimala on v. 2025 kansainvälisesti arvostettu monialaisen hyvinvointiosaamisen ekosysteemi.
- Hyvinvoinnin ekosysteemi tarkoittaa toisistaan näennäisesti erillisten alojen välistä rakenteellista ja toiminnallista yhteenkietoutumista.
- Kyse on yhteiskunnallisesta muutoksesta: uudesta tavasta ajatella, uudesta toimintakulttuurista, uudistuneesta koulutuksesta ja työelämästä, yhteiskehittämisestä.
VOIMALAN KEHITYSKAARI 2002-2020
