Taidealat ja sosiaali- ja terveydenhuolto löysivät toisensa Pohjois-Savossa. Koulutuksen ja työtapojen uudistamisessa pääsolistina ovat opettajat.
Suhina ja kilkatus täyttävät tilan, kun musiikkipedagogi Teija Korhonen aloittaa pianolla Satumaa-tangon. Korhosta komppaa parinkymmenen hengen rytmiryhmä triangeleineen ja tamburiineineen.
Korhonen vetää soitto- ja laulutuokiota kuopiolaisen Mäntykampuksen asukkaille. Se on Kuopion kaupungin pyörittämä palvelutalo.
Tuokio näyttää perinteiseltä vanhusten virkistystoiminnalta, mutta taustalla on enemmän. Rytmiryhmässä on vanhusten rinnalla lähihoitajia, jotka ovat saaneet täydennyskoulutusta taidemenetelmien hyödyntämiseen hoitotyössä.
Kouluttajina on ollut taidepedagogeja ja taiteilijoita.
– Tässä on pitänyt mennä oman laatikon ulkopuolelle. Yritämme ujuttaa hoitotyöhön menetelmiä, joita hoitajat voivat käyttää omassa työssään, Korhonen kertoo.
Korhonen on rytmimusiikin tuntiopettaja Kuopion konservatoriossa. Samalla hän on yksi Itä-Suomen hyvinvointivoimalan asiantuntijaopettajista.
Voimala on yhdeksän pohjoissavolaisen organisaation yhteenliittymä, jossa lyövät kättä taide- ja kulttuurialat ja sote. Nyt kulttuurikylpy on laajenemassa julkisin varoin pyöritetyistä hoitoalan yksiköistä yrityksiin.
Parasta Pohjois-Savoon! -hankkeessa Voimalan menetelmiä viedään paitsi kaupungin palvelutaloihin myös viidentoista sosiaali- ja terveysalan yrityksen työntekijöille. Koulutuspakettiin kuuluu yhdeksän iltapäivän verran opetusta.